Sidan om livets goda - whisky, ål och lite annat

 

Maltes Mältiga Mannar

Välkommen till en sida om whisky!

 

Maltes Mältiga Mannar är en liten exklusiv grupp, som två gånger om året provar whisky. Det största antalet provningar har gjorts av skotsk maltwhisky, men många andra whiskysorter har ingått. Vi är numera fem (tidigare sex) personer i gruppen och vi har hållit på sedan våren 2002. På den här sidan finns bl.a. protokoll från alla våra provningar.

 

Våra provningar är nu poängsatta!

Vid totalt 25 av 30 provningar åren 2002–2016 har vi satt poäng på skalan 1–10, där 1 är miserabelt och 10 helt outstanding. Det tog några provningar innan vi hade be­stämt oss för vilken modell vi skulle följa vid poängsättningen, men den här modellen har fungerat bra.

 

Maltes Mältiga Mannar är ett litet whiskysällskap med fem medlemmar, som har whiskyprovning två gånger om året. Varje gång medtas en whiskysort av respektive medlem - värden bestämmer temat och därigenom direkt eller indirekt också sorterna.

 

Provningsprotokollen hittar du genom att klicka på Provningar i menyn ovan - eller klicka här.

Erfarenheten av bedömningarna kan lite lösligt sammanfattas med att whiskysorter som fått över 6 poäng är bra. Har de nått 7 poäng är de helt utmärkta och över 8 fantastiska.

 

En sammanställning över alla bedömda whiskysorter finns under Sammanställning i menyn ovan. Du kan också klicka här.

Den högsta poängen hittills, räknat som ett medeltal av våra re­spektive bedömningar, är 9,0. Den poängen har tilldelats Tomatin 14 Years Port Wood Finish. Näst högst har Arran Malt Amarone Cask Finish och BenRiach 15 Years Sauternes Finish fått med 8,9. Caol Ilas 18-åring har fått 8.8 vid två olika provningar.

 

Några noteringar om bäst och sämst etc hittar du här. Klicka på Favoriter i menyn - eller klicka här.

 

Medlemmarna är från vänster: Christer från Hagestad, Ingemar från Vanneberga, Pelle från Lomma, Bengt från Dalby, Staffan från S Sandby (som deltog t.o.m. 2010) och Göran från Kivik.

 

 

Har du någon kommentar eller fråga, kontakta webmaster.

Copyright 2012 © All Rights Reserved